Οι Σπαρτιάτες θεωρούσαν θεμελιωτή του πολιτεύματός τους τον ημι-μυθικό βασιλιά Λυκούργο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, έζησε και νομοθέτησε κατά την περίοδο τελέσεως της πρώτης Ολυμπιάδας (777 π.Χ.). Από κοινού με τους βασιλείς Ίφιτο των Ηλείων και Κλεισθένη των Πισατών, ο Λυκούργος καθιέρωσε την Ολυμπιακή εκεχειρία, την κατάπαυση δηλαδή των εχθροπραξιών, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το νομοθετικό έργο που εισήγαγε, οδήγησε την Σπάρτη στην Ευνομία, γι' αυτό και οι συμπολίτες του τον τίμησαν δεόντως, ανεγείροντας του μάλιστα και Ναό. Άλλωστε, για τους Σπαρτιάτες, ο Νόμος ίσταται υπεράνω όλων.
Οι φορείς εξουσίας στην Πολιτεία των Λακεδαιμονίων ήταν οι εξής:
Δύο Βασιλείς, οι οποίοι προέρχονται κληρονομικά από δύο οικογένειες, τους Αγιάδες και τους Ευρυπωτίδες. Σε καιρό ειρήνης δεν είχαν μεγάλες αρμοδιότητες και εξουσίες, ούτε απολάμβαναν ειδικές τιμές και φροντίδες. Στο πεδίο της μάχης διαβίωναν χωρίς πολυτέλειες και προφυλάξεις, ενώ στην ώρα της μάχης ο νόμος επέτασσε ο βασιλιάς να πολεμά στην πρώτη γραμμή, διατρέχοντας τους ίδιους κινδύνους με τους απλούς στρατιώτες. Είχε μόνο το δικαίωμα να διαλέγει δύο παραστάτες που, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ήταν Ολυμπιονίκες.
Πέντε Έφοροι, οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερα προσόντα, εκλέγονταν για ένα χρόνο και είχαν ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων καθώς ήταν αυτοί που διοικούσαν το κράτος σε καιρό ειρήνης.
Η Γερουσία, ένα συμβούλιο 28 γερόντων, με ισόβια θητεία. Για να εκλεγούν, έπρεπε να έχουν υπερβεί το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια στρατιωτικής υπηρεσίας. Η αρμοδιότητά τους συνίστατο στην επιλογή των θεμάτων που θα συζητούσε η Απέλλα.
Η Απέλλα οφείλει την ονομασία της στον Απέλλωνα Απόλλωνα και ήταν η εκκλησία του Δήμου, όπου συζητούνταν τα σοβαρά θέματα. Στη συνέλευση αυτή έπαιρναν μέρος μόνο οι Σπαρτιάτες που ήταν πάνω από 30 χρονών.
πηγές: www.spartans.gr
http://el.wikipedia.org
ΙΣΤΟΡΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ τεύχος 7 (ένθετο εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ")
Βιβλίο μαθητή