Στην αρχή του 6ου αιώνα, η Αθήνα είχε ανάγκη από καινούργιους γραπτούς νόμους, γιατί η αριστοκρατία ερμήνευε τους νόμους σύμφωνα με τα συμφέροντα της. Έτσι οι Αθηναίοι ανέθεσαν στον Δράκοντα το 624 π.Χ., να νομοθετήσει γραπτούς νόμους.
Ο Δράκοντας θεωρείται ο πρώτος νομοθέτης της Αθήνας. Οι νόμοι του γράφτηκαν πάνω σε μαρμάρινες πλάκες και τοποθετήθηκαν στην Αγορά, όπου ο καθένας μπορούσε να τις διαβάσει. Οι νόμοι ήταν υπερβολικά αυστηροί σε μερικές περιπτώσεις, τιμωρώντας ελαφρά και σοβαρά αδικήματα με την ίδια ποινή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πλούταρχος είπε ότι οι νόμοι του Δράκοντα γράφτηκαν με αίμα και όχι με μελάνι.
Αλλά οι γραπτοί νόμοι, αντί να βοηθήσουν τους φτωχούς, έγιναν όργανα στα χέρια των πλουσίων, να παίρνουν την περιουσία τους, να τους εκφοβίζουν και να τους καταπιέζουν. Ολόκληρη η Αττική έπεσε στα χέρια της αριστοκρατίας και οι άνθρωποι, εκείνοι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, πωλούνταν σαν δούλοι. Οι νόμοι του Δράκοντα αντικαταστάθηκαν με τη νομοθεσία του Σόλωνα μετά το 594 π.Χ.
Ο Σόλωνας, απόγονος της οικογένειας του Κόδρου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 638 π.Χ. και ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Ήταν σχεδόν 40 χρονών, φημισμένος για την ποίησή του και την σοφία του, όταν έλαβε μέρος στην πολιτική ζωή της Αθήνας.
Όταν ο Σόλων έγινε άρχων της Αθήνας το 594 π.Χ., πλούτος και δύναμη ανήκαν σε λίγα χέρια. Οι φτωχοί ήταν βουτηγμένοι στο χρέος, πολλοί από αυτούς είχαν γίνει δούλοι και είχαν πουλήσει ακόμα και τα παιδιά τους για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.
Ο Σόλων, άνθρωπος που αγαπούσε την δικαιοσύνη, προσπάθησε να αλλάξει την σκληρή ζωή των φτωχών ανθρώπων της Αθήνας. Έκανε τον νόμο Σεισάχθεια, μια λέξη που σημαίνει, ότι αποτίναξε από τους ώμους των φτωχών το φορτίο, που τους προκαλούσε τόσο πόνο και οδύνη. Επίσης απαγόρευσε την εξαγωγή όλων των δημητριακών προϊόντων, εκτός από το λάδι της ελιάς, κατάργησε την θανατική καταδίκη από όλα τα μικρά εγκλήματα, χώρισε τον πληθυσμό σε 4 τάξεις, σύμφωνα με το εισόδημα τους και μείωσε την δύναμη των ευγενών
Όταν τελείωσε το έργο του, ο Σόλων έφυγε αυτοεξόριστος από την Αθήνα, λέγοντας στους Αθηναίους να μην αλλάξουν τίποτα επί δέκα χρόνια. Δυστυχώς έζησε για να δει το σύνταγμά του να ανατρέπεται από τον τύραννο Πεισίστρατο.