Τετάρτη ...και φευγάτοι !!!

Ιστολόγιο για μαθητές Δ' τάξης

Θερμοπύλες: Οι αντίπαλοι αρχηγοί: Ο Ξέρξης...


Ο Ξέρξης Α΄ ήταν βασιλιάς της Περσίας. Το όνομά του είναι παραφθορά του περσικού Κσαγιαρσά (Xšayāršā) και σημαίνει Ήρωας ανάμεσα στους Βασιλείς. Ο πατέρας του Ξέρξη του άφησε πριν πεθάνει μια διαταγή: να τιμωρήσει τους Αθηναίους και τους υπόλοιπους Έλληνες για τη ντροπή που προξένησαν στην μεγάλη τους αυτοκρατορία.

Ο Ξέρξης βέβαια δεν χρειαζόταν να δεσμευτεί από αυτή την υπόσχεση για να επιτεθεί στην Ελλάδα, μιας και ήταν και δικό του θέλημα. Προετοιμάζοντας την εκστρατεία τέσσερα ολόκληρα χρόνια, οργάνωσε έναν πολυπληθή και πολυεθνικό στρατό, που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος. Σε αυτό τον στρατό υπολογίζεται και το επίλεκτο σώμα των "Αθανάτων".

Ο τεράστιος στρατός πέρασε χωρίς δυσκολία τον Ελλήσποντο με γέφυρες που κατασκεύασαν οι Πέρσες μηχανικοί. Την πρώτη φορά, όμως, οι γέφυρες κατέρρευσαν ύστερα από τρικυμία και έτσι ο Ξέρξης αποκεφάλισε τους μηχανικούς του και διέταξε να μαστιγώσουν τη θάλασσα γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του, ενώ της πέταξε και αλυσίδες για να τη δέσουν.

Φτάνοντας στις Θερμοπύλες, έδωσε εντολή να του φτιάξουν ένα θεωρείο για να βλέπει τη μάχη από ψηλά, καθότι ήταν μεν αρχηγός του στρατού, όμως σε ώρα μάχης βρισκόταν στα μετόπισθεν και δεν πολέμησε ποτέ. Πίστεψε ότι θα κερδίσει εύκολα τους Έλληνες και θεωρούσε το βασιλιά Λεωνίδα ασήμαντο φύλαρχο. Κανείς, μέχρι τότε, δεν του έφερνε αντίρρηση κι έτσι, οργίστηκε αφάνταστα όταν ο Λεωνίδας αρνήθηκε τις προσφορές του.

Η οργή του και ο θυμός του έφτασαν στο κατακόρυφο καθώς έβλεπε τους Πέρσες στρατιώτες να χάνουν τις μάχες τη μία μετά την άλλη από τους λιγοστούς (σε σχέση με τα στρατεύματά του) Έλληνες. Αναπήδησε από το θρόνο του όταν είδε και το επίλεκτο σώμα των "Αθανάτων" να πέφτει από τα δόρατα των Σπαρτιατών. Διέταξε, μάλιστα, να μαστιγώνονται οι στρατιώτες του που υποχωρούσαν. Χρειάστηκε τη "βοήθεια" ενός Έλληνα, του Εφιάλτη για να καταφέρει να γλιτώσει από τον δικό του "εφιάλτη" και να σώσει την τιμή και τον άμετρο εγωισμό του.


Ακόμα και μετά τη νίκη του στις Θερμοπύλες, ο υπερφίαλος Ξέρξης για να επανακτήσει το πληγωμένο του κύρος, έδωσε εντολή να ατιμωθεί το νεκρό σώμα του Λεωνίδα, να συλληφθούν οι Θηβαίοι (που είχαν παραδοθεί) και να στιγματιστούν με πυρωμένο σίδερο επειδή τόλμησαν να του αντισταθούν.

πηγές:  
ΙΣΤΟΡΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ τεύχος 7 (ένθετο εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ")

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Το παρόν ιστολόγιο δεν είναι πλέον ενεργό και δεν γίνονται νέες αναρτήσεις. Οι αναρτήσεις που ήδη υπάρχουν αφορούν τη σχολική χρονιά 2009 - 2010. Επίσης τα link που υπάρχουν στο σύνολο του ιστολογίου δεν ελέγχονται πια από τον διαχειριστή.

Ως εκ τούτου, ο χρήστης του ιστολογίου είναι απόλυτα υπεύθυνος για την περιήγησή του σε αυτό.

Θερμή παράκληση, εάν κατά την περιήγηση διαπιστωθεί σε ανάρτηση ή link οποιαδήποτε παρέκκλιση από το περιεχόμενο, να ενημερωθεί μέσω e-mail ο διαχειριστής (η ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχει παρακάτω)

Ευχαριστώ πολύ!
Ο διαχειριστής του Blog.

Στην Ε' τάξη θα τα λέμε από εδώ...

Μαντεψε τον αριθμο (1 - 100)

Σάββατο 17 Απριλίου 2010, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Σοφά λόγια που έλεγε ο Σωκράτης...

Σοφά λόγια που έλεγε ο Σωκράτης...

Θερμή παράκληση...

Το ιστολόγιο ετούτο υπάρχει ΜΟΝΑΧΑ για παιδαγωγικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που δημοσιεύεται στις αναρτήσεις (κείμενα, εικόνες, βίντεο, ηχητικά) προκύπτει έπειτα από πολύωρη και κοπιαστική αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε βιβλία και εξυπηρετεί ΜΟΝΑΧΑ τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου, προσφέροντας λύσεις σε οπτικοακουστικό εποπτικό υλικό.

Δεδομένου ότι αυτό το υλικό αποτελεί πνευματική δημιουργία άλλων (αναφέρονται ως "πηγές", όπου είναι δυνατόν), θα παρακαλούσαμε θερμά να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ και να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ υλικό από ετούτο το ιστολόγιο για οποιονδήποτε άλλο σκοπό (εμπορικό ή μη), πέραν των μαθησιακών αναγκών των μαθητών της Δ΄Δημοτικού...

Καλώς ήλθατε...

Καλώς ήλθατε στον ηλεκτρονικό τόπο για μαθητές Δ' τάξης Δημοτικού σχολείου ...και όχι μόνο!

Μέσα από τις χρήσιμες συνδέσεις που προσφέρει, μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, μέσα από τις πολλές και διαφορετικές αναρτήσεις, τα παιδιά θα μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, να εκφράσουν απόψεις, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, να ασκηθούν στη σωστή χρήση του διαδικτύου.
Εδώ θα δημοσιεύονται χρήσιμα άρθρα, απόψεις, σχόλια, εργασίες παιδιών και, γενικά, οτιδήποτε κριθεί χρήσιμο για τους μικρούς μαθητές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ:
Παρότι έχει ελεγχθεί στο μέγιστο βαθμό κάθε σύνδεση που υπάρχει στο ιστολόγιο (και ελέγχεται όσο συχνότερα γίνεται), καλό θα είναι, η είσοδος, η παραμονή και η χρήση του διαδικτύου από τα μικρά παιδιά, να γίνεται ΠΑΝΤΟΤΕ με την επίβλεψη ενός ενήλικα.


Καλή περιήγηση !!!

Η ώρα είναι...

Και ο μήνας έχει...

Όλες οι αναρτήσεις...

Εβδομάδες ανάγνωσης...

Αυτό ήτανε για φέτος...


Οι εβδομάδες ανάγνωσης τελείωσαν για τη φετινή σχολική χρονιά, όχι όμως και το διάβασμα βιβλίων.

Αν θέλετε να δείτε, βιβλία που προτείνουμε για το καλοκαίρι ή βιβλία που έχουμε διαβάσει σε όλες τις εβδομάδες ανάγνωσης 2009 - 2010, κάντε κλικ
εδώ...

Το πρόβλημα της εβδομάδας...

Και τα 28 προβλήματα που αναρτήθηκαν στο blog, μαζί με τις λύσεις τους,
εδώ...

Μαθαίνω καλύτερα με...

Ιστοσελίδες για χρήση και βοήθεια στα μαθήματα...

Παίζω, αναζητώ, μαθαίνω...

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο...

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο...
"...Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά, απ' τη χαρά που δίνεις."

Για βιβλιοφάγους (καλή όρεξη)...

Για λίγο μεγαλύτερους από εμάς (Στ' τάξη)...

Περιοδικά στο διαδίκτυο

Ο καιρός τώρα στην περιοχή μας...

Μας έχουν δει έως τώρα...

free hit counters

Η παρέα μας είναι από...

free counters

Αυτή τη στιγμή, είμαστε παρέα όλοι κι όλοι...

(...μα πού πήγαν όλοι οι άλλοι;)

Πληροφορίες γι΄αυτό το blog...

Ιστολόγιο για μαθητές
Δ' τάξης Δημοτικού Σχολείου

Διαχειριστής:
Παύλος Κ.
Δάσκαλος

Για λόγους ασφάλειας των μικρών μαθητών, έχουν απενεργοποιηθεί από το ιστολόγιό μας οι δυνατότητες σχολίων και άμεσης επικοινωνίας.

Θέλουμε όμως τις προτάσεις σας, την κριτική σας και τις σκέψεις σας για όλη ετούτη την προσπάθεια.

Θα χαρούμε πολύ, αν μας στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διαχειριστή:

pavlis005@gmail.com

Το ιστολόγιο λειτουργεί καλύτερα με...

Το ιστολόγιο λειτουργεί καλύτερα με...
(κλικ για λήψη και εγκατάσταση)

(κλικ για λήψη και εγκατάσταση)