Τετάρτη ...και φευγάτοι !!!

Ιστολόγιο για μαθητές Δ' τάξης

Θερμοπύλες: Οι αντίπαλοι αρχηγοί: Ο Λεωνίδας...


Ο Λεωνίδας ο Α' ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από τη δυναστεία των Αγιαδών. Το όνομά του σημαίνει "απόγονος του λιονταριού". Παντρεύτηκε τη Γοργώ και απέκτησε ένα γιο, τον Πλείσταρχο. Μπροστά στην περσική απειλή, ανέλαβε την ηγεσία του συμμαχικού ελληνικού στρατού και κατάφερε με επιτυχία να τους κρατήσει ενωμένους και να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Η στρατιωτική του ευφυΐα έγινε εμφανής στις Θερμοπύλες με τον τρόπο που παρέταξε τα στρατιωτικά τμήματα και με τη ταχύτητα με την οποία τα ενάλλασσε στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα έδειξε και τον ηρωισμό του.

Ξεκινώντας από τη Σπάρτη, διέταξε τη συγκέντρωση των 300 επίλεκτων οπλιτών. Έδωσε, όμως, εντολή να φύγουν όσοι δεν είχαν γιους για να συνεχίσουν τη γενιά τους και τους αντικατέστησε με άλλους που πληρούσαν αυτή την προϋπόθεση. Ο ίδιος είχε ήδη απόγονο κι έτσι ηγήθηκε του επίλεκτου σώματος. Καθώς ετοιμαζόταν, η βασίλισσα Γοργώ τον ρώτησε, αν έχει κάτι να της πει. Αυτός της απάντησε να παντρευτεί έναν τίμιο άντρα και να αναθρέψει γερά παιδιά. Τότε η Γοργώ τού παρέδωσε την ασπίδα και του απάντησε σύμφωνα με την παράδοση των Σπαρτιατών: "Ή ταν ή επί τας!"

Πριν τη μάχη, με τη γνωστή φράση "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ", αρνήθηκε τις προτάσεις του Ξέρξη να υποταχθεί με αντάλλαγμα να γίνει ηγεμόνας ολόκληρης της Ελλάδας και να του παραχωρηθούν αμύθητα πλούτη. Απάντησε στους Πέρσες απεσταλμένους ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να γίνει τύραννος της πατρίδας του και ότι οι Έλληνες αποκτούν εδάφη μονάχα πολεμώντας γι΄αυτά. Όταν ένας Πέρσης τον ρώτησε γιατί προτιμά έναν βέβαιο θάνατο από μια πλούσια ζωή, εκείνος απάντησε πως μονάχα τα ζώα προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και πως η επιλογή γενναίου θανάτου είναι επιλογή των ανθρώπων με λογική που έχουν ζυγίσει τις συνέπειες των πράξεών τους.

Γνωρίζοντας το χρησμό του Μαντείου των Δελφών που έλεγε "¨Η ΘΑ ΡΗΜΑΧΤΕΙ Η ΣΠΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ Ή ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑ", οργάνωσε αριστοτεχνικά το στρατό, καθοδήγησε άψογα και έξυπνα τις κινήσεις στη μάχη και τελικά σκοτώθηκε από έναν Πέρση στρατιώτη στην τελική μάχη. Το πτώμα του, με εντολή του Ξέρξη, ακρωτηριάστηκε και το κεφάλι του καρφώθηκε σε έναν πάσσαλο, ώστε οι Έλληνες να πάρουν ένα μάθημα για τη μοίρα όποιου αψηφά το μεγάλο Πέρση βασιλιά.

Ο Λεωνίδας, μαζί με τους επίλεκτους στρατιώτες του, έμειναν στην ιστορία ως παράδειγμα γενναιότητας και αυτοθυσίας για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας.

πηγές:  
ΙΣΤΟΡΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ τεύχος 7 (ένθετο εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ")

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Το παρόν ιστολόγιο δεν είναι πλέον ενεργό και δεν γίνονται νέες αναρτήσεις. Οι αναρτήσεις που ήδη υπάρχουν αφορούν τη σχολική χρονιά 2009 - 2010. Επίσης τα link που υπάρχουν στο σύνολο του ιστολογίου δεν ελέγχονται πια από τον διαχειριστή.

Ως εκ τούτου, ο χρήστης του ιστολογίου είναι απόλυτα υπεύθυνος για την περιήγησή του σε αυτό.

Θερμή παράκληση, εάν κατά την περιήγηση διαπιστωθεί σε ανάρτηση ή link οποιαδήποτε παρέκκλιση από το περιεχόμενο, να ενημερωθεί μέσω e-mail ο διαχειριστής (η ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχει παρακάτω)

Ευχαριστώ πολύ!
Ο διαχειριστής του Blog.

Στην Ε' τάξη θα τα λέμε από εδώ...

Μαντεψε τον αριθμο (1 - 100)

Σάββατο 17 Απριλίου 2010, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Σοφά λόγια που έλεγε ο Σωκράτης...

Σοφά λόγια που έλεγε ο Σωκράτης...

Θερμή παράκληση...

Το ιστολόγιο ετούτο υπάρχει ΜΟΝΑΧΑ για παιδαγωγικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που δημοσιεύεται στις αναρτήσεις (κείμενα, εικόνες, βίντεο, ηχητικά) προκύπτει έπειτα από πολύωρη και κοπιαστική αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε βιβλία και εξυπηρετεί ΜΟΝΑΧΑ τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου, προσφέροντας λύσεις σε οπτικοακουστικό εποπτικό υλικό.

Δεδομένου ότι αυτό το υλικό αποτελεί πνευματική δημιουργία άλλων (αναφέρονται ως "πηγές", όπου είναι δυνατόν), θα παρακαλούσαμε θερμά να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ και να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ υλικό από ετούτο το ιστολόγιο για οποιονδήποτε άλλο σκοπό (εμπορικό ή μη), πέραν των μαθησιακών αναγκών των μαθητών της Δ΄Δημοτικού...

Καλώς ήλθατε...

Καλώς ήλθατε στον ηλεκτρονικό τόπο για μαθητές Δ' τάξης Δημοτικού σχολείου ...και όχι μόνο!

Μέσα από τις χρήσιμες συνδέσεις που προσφέρει, μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, μέσα από τις πολλές και διαφορετικές αναρτήσεις, τα παιδιά θα μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, να εκφράσουν απόψεις, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, να ασκηθούν στη σωστή χρήση του διαδικτύου.
Εδώ θα δημοσιεύονται χρήσιμα άρθρα, απόψεις, σχόλια, εργασίες παιδιών και, γενικά, οτιδήποτε κριθεί χρήσιμο για τους μικρούς μαθητές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ:
Παρότι έχει ελεγχθεί στο μέγιστο βαθμό κάθε σύνδεση που υπάρχει στο ιστολόγιο (και ελέγχεται όσο συχνότερα γίνεται), καλό θα είναι, η είσοδος, η παραμονή και η χρήση του διαδικτύου από τα μικρά παιδιά, να γίνεται ΠΑΝΤΟΤΕ με την επίβλεψη ενός ενήλικα.


Καλή περιήγηση !!!

Η ώρα είναι...

Και ο μήνας έχει...

Όλες οι αναρτήσεις...

Εβδομάδες ανάγνωσης...

Αυτό ήτανε για φέτος...


Οι εβδομάδες ανάγνωσης τελείωσαν για τη φετινή σχολική χρονιά, όχι όμως και το διάβασμα βιβλίων.

Αν θέλετε να δείτε, βιβλία που προτείνουμε για το καλοκαίρι ή βιβλία που έχουμε διαβάσει σε όλες τις εβδομάδες ανάγνωσης 2009 - 2010, κάντε κλικ
εδώ...

Το πρόβλημα της εβδομάδας...

Και τα 28 προβλήματα που αναρτήθηκαν στο blog, μαζί με τις λύσεις τους,
εδώ...

Μαθαίνω καλύτερα με...

Ιστοσελίδες για χρήση και βοήθεια στα μαθήματα...

Παίζω, αναζητώ, μαθαίνω...

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο...

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο...
"...Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά, απ' τη χαρά που δίνεις."

Για βιβλιοφάγους (καλή όρεξη)...

Για λίγο μεγαλύτερους από εμάς (Στ' τάξη)...

Περιοδικά στο διαδίκτυο

Ο καιρός τώρα στην περιοχή μας...

Μας έχουν δει έως τώρα...

free hit counters

Η παρέα μας είναι από...

free counters

Αυτή τη στιγμή, είμαστε παρέα όλοι κι όλοι...

(...μα πού πήγαν όλοι οι άλλοι;)

Πληροφορίες γι΄αυτό το blog...

Ιστολόγιο για μαθητές
Δ' τάξης Δημοτικού Σχολείου

Διαχειριστής:
Παύλος Κ.
Δάσκαλος

Για λόγους ασφάλειας των μικρών μαθητών, έχουν απενεργοποιηθεί από το ιστολόγιό μας οι δυνατότητες σχολίων και άμεσης επικοινωνίας.

Θέλουμε όμως τις προτάσεις σας, την κριτική σας και τις σκέψεις σας για όλη ετούτη την προσπάθεια.

Θα χαρούμε πολύ, αν μας στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διαχειριστή:

pavlis005@gmail.com

Το ιστολόγιο λειτουργεί καλύτερα με...

Το ιστολόγιο λειτουργεί καλύτερα με...
(κλικ για λήψη και εγκατάσταση)

(κλικ για λήψη και εγκατάσταση)