Ο Αλέξανδρος Γ', γιος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β' και της πριγκίπισσας της Ηπείρου Ολυμπιάδας, γεννήθηκε το καλοκαίρι του 356 π.Χ. στην Πέλλα, πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, και ήταν 20 ετών όταν, το 336, διαδέχτηκε τον πατέρα του στο θρόνο της Μακεδονίας.
Όταν ο Αλέξανδρος έγινε 13 ετών, ο πατέρας του προσκάλεσε στη Μακεδονία τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη, να γίνει δάσκαλός του. Ο χαρακτήρας του Αλέξανδρου επηρεάστηκε και από τον Αριστοτέλη (που δίδασκε ότι η μετριοπάθεια και μόνο μπορούσε να κρατήσει ένα βασίλειο ενωμένο), αλλά και από τη μητέρα του Ολυμπιάδα (μια γυναίκα στην οποία ήταν άγνωστη κάθε είδους μετριοπάθεια), την οποία υπεραγαπούσε και λάτρευε. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τη δεινότητα στη διακυβέρνηση και το στρατιωτικό ταλέντο.
Του άρεσε το κυνήγι, ενώ διάβαζε πολλή ποίηση. Οι ήρωές του ήταν ο Αχιλλέας και ο Ηρακλής και είχε κάτω από το μαξιλάρι του ένα αντίγραφο της Ιλιάδας του Ομήρου, το οποίο είχε επιμεληθεί ο Αριστοτέλης για λογαριασμό του.
Ο Αριστοτέλης του δίδαξε ηθική και τις δικές του απόψεις για την πολιτική και τη γεωγραφία της Ασίας. Καλλιέργησε επίσης το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία, την επιστημονική έρευνα και την Ιατρική.
Εμφανισιακά, ο Αλέξανδρος είχε λευκό δέρμα, ήταν ροδαλός και καλοξυρισμένος. Τα γλυπτά πορτρέτα του Λύσιππου έκαναν διάσημη την κλίση του κεφαλιού του προς τα αριστερά και τα ελαφρά σηκωμένα μάτια. Κατά τα άλλα ήταν ευκολόπιστος την εποχή που έγινε βασιλιάς, αλλά δεν παρασυρόταν. Ήταν γενναιόδωρος, φιλόδοξος, αυταρχικός, πιστός φίλος και, πάνω απ΄ όλα, πολύ νέος.
Στα 16, κυβέρνησε τη Μακεδονία, ενόσω έλειπε ο Φίλιππος και κατέπνιξε θρακική εξέγερση. Στα 18, ηγήθηκε του ιππικού και διέλυσε τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων. Στα 19, έφυγαν με τη μητέρα του εξόριστοι στην Ήπειρο, έπειτα από τη διαφωνία για το γάμο του πατέρα του με την Κλεοπάτρα και τον καυγά που ακολούθησε. Τον επόμενο χρόνο, πατέρας και γιος συμφιλιώθηκαν, αλλά ήταν πλέον αργά, καθώς ο Φίλιππος Β' δολοφονήθηκε. Έτσι, σε ηλικία 20 χρονών, ο Αλέξανδρος Γ' έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του.
πηγή κειμένου:
ΣΚΑΪ, σειρά βιβλίων: "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"
τόμος: ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ