Τετάρτη ...και φευγάτοι !!!

Ιστολόγιο για μαθητές Δ' τάξης

Μέγας Αλέξανδρος: Τα πρώτα χρόνια...

Ο Αλέξανδρος Γ', γιος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β' και της πριγκίπισσας της Ηπείρου Ολυμπιάδας, γεννήθηκε το καλοκαίρι του 356 π.Χ. στην Πέλλα, πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, και ήταν 20 ετών όταν, το 336, διαδέχτηκε τον πατέρα του στο θρόνο της Μακεδονίας.

Όταν ο Αλέξανδρος έγινε 13 ετών, ο πατέρας του προσκάλεσε στη Μακεδονία τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη, να γίνει δάσκαλός του. Ο χαρακτήρας του Αλέξανδρου επηρεάστηκε και από τον Αριστοτέλη (που δίδασκε ότι η μετριοπάθεια και μόνο μπορούσε να κρατήσει ένα βασίλειο ενωμένο), αλλά και από τη μητέρα του Ολυμπιάδα (μια γυναίκα στην οποία ήταν άγνωστη κάθε είδους μετριοπάθεια), την οποία υπεραγαπούσε και λάτρευε. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τη δεινότητα στη διακυβέρνηση και το στρατιωτικό ταλέντο.

Του άρεσε το κυνήγι, ενώ διάβαζε πολλή ποίηση. Οι ήρωές του ήταν ο Αχιλλέας και ο Ηρακλής και είχε κάτω από το μαξιλάρι του ένα αντίγραφο της Ιλιάδας του Ομήρου, το οποίο είχε επιμεληθεί ο Αριστοτέλης για λογαριασμό του.

Ο Αριστοτέλης του δίδαξε ηθική και τις δικές του απόψεις για την πολιτική και τη γεωγραφία της Ασίας. Καλλιέργησε επίσης το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία, την επιστημονική έρευνα και την Ιατρική.

Εμφανισιακά, ο Αλέξανδρος είχε λευκό δέρμα, ήταν ροδαλός και καλοξυρισμένος. Τα γλυπτά πορτρέτα του Λύσιππου έκαναν διάσημη την κλίση του κεφαλιού του προς τα αριστερά και τα ελαφρά σηκωμένα μάτια. Κατά τα άλλα ήταν ευκολόπιστος την εποχή που έγινε βασιλιάς, αλλά δεν παρασυρόταν. Ήταν γενναιόδωρος, φιλόδοξος, αυταρχικός, πιστός φίλος και, πάνω απ΄ όλα, πολύ νέος.

Στα 16, κυβέρνησε τη Μακεδονία, ενόσω έλειπε ο Φίλιππος και κατέπνιξε θρακική εξέγερση. Στα 18, ηγήθηκε του ιππικού και διέλυσε τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων. Στα 19, έφυγαν με τη μητέρα του εξόριστοι στην Ήπειρο, έπειτα από τη διαφωνία για το γάμο του πατέρα του με την Κλεοπάτρα και τον καυγά που ακολούθησε. Τον επόμενο χρόνο, πατέρας και γιος συμφιλιώθηκαν, αλλά ήταν πλέον αργά, καθώς ο Φίλιππος Β' δολοφονήθηκε. Έτσι, σε ηλικία 20 χρονών, ο Αλέξανδρος Γ' έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του.
πηγή κειμένου:
ΣΚΑΪ, σειρά βιβλίων:  "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"
τόμος: ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Το παρόν ιστολόγιο δεν είναι πλέον ενεργό και δεν γίνονται νέες αναρτήσεις. Οι αναρτήσεις που ήδη υπάρχουν αφορούν τη σχολική χρονιά 2009 - 2010. Επίσης τα link που υπάρχουν στο σύνολο του ιστολογίου δεν ελέγχονται πια από τον διαχειριστή.

Ως εκ τούτου, ο χρήστης του ιστολογίου είναι απόλυτα υπεύθυνος για την περιήγησή του σε αυτό.

Θερμή παράκληση, εάν κατά την περιήγηση διαπιστωθεί σε ανάρτηση ή link οποιαδήποτε παρέκκλιση από το περιεχόμενο, να ενημερωθεί μέσω e-mail ο διαχειριστής (η ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχει παρακάτω)

Ευχαριστώ πολύ!
Ο διαχειριστής του Blog.

Στην Ε' τάξη θα τα λέμε από εδώ...

Μαντεψε τον αριθμο (1 - 100)

Σάββατο 17 Απριλίου 2010, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Σοφά λόγια που έλεγε ο Σωκράτης...

Σοφά λόγια που έλεγε ο Σωκράτης...

Θερμή παράκληση...

Το ιστολόγιο ετούτο υπάρχει ΜΟΝΑΧΑ για παιδαγωγικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που δημοσιεύεται στις αναρτήσεις (κείμενα, εικόνες, βίντεο, ηχητικά) προκύπτει έπειτα από πολύωρη και κοπιαστική αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε βιβλία και εξυπηρετεί ΜΟΝΑΧΑ τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου, προσφέροντας λύσεις σε οπτικοακουστικό εποπτικό υλικό.

Δεδομένου ότι αυτό το υλικό αποτελεί πνευματική δημιουργία άλλων (αναφέρονται ως "πηγές", όπου είναι δυνατόν), θα παρακαλούσαμε θερμά να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ και να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ υλικό από ετούτο το ιστολόγιο για οποιονδήποτε άλλο σκοπό (εμπορικό ή μη), πέραν των μαθησιακών αναγκών των μαθητών της Δ΄Δημοτικού...

Καλώς ήλθατε...

Καλώς ήλθατε στον ηλεκτρονικό τόπο για μαθητές Δ' τάξης Δημοτικού σχολείου ...και όχι μόνο!

Μέσα από τις χρήσιμες συνδέσεις που προσφέρει, μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, μέσα από τις πολλές και διαφορετικές αναρτήσεις, τα παιδιά θα μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, να εκφράσουν απόψεις, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, να ασκηθούν στη σωστή χρήση του διαδικτύου.
Εδώ θα δημοσιεύονται χρήσιμα άρθρα, απόψεις, σχόλια, εργασίες παιδιών και, γενικά, οτιδήποτε κριθεί χρήσιμο για τους μικρούς μαθητές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ:
Παρότι έχει ελεγχθεί στο μέγιστο βαθμό κάθε σύνδεση που υπάρχει στο ιστολόγιο (και ελέγχεται όσο συχνότερα γίνεται), καλό θα είναι, η είσοδος, η παραμονή και η χρήση του διαδικτύου από τα μικρά παιδιά, να γίνεται ΠΑΝΤΟΤΕ με την επίβλεψη ενός ενήλικα.


Καλή περιήγηση !!!

Η ώρα είναι...

Και ο μήνας έχει...

Όλες οι αναρτήσεις...

Εβδομάδες ανάγνωσης...

Αυτό ήτανε για φέτος...


Οι εβδομάδες ανάγνωσης τελείωσαν για τη φετινή σχολική χρονιά, όχι όμως και το διάβασμα βιβλίων.

Αν θέλετε να δείτε, βιβλία που προτείνουμε για το καλοκαίρι ή βιβλία που έχουμε διαβάσει σε όλες τις εβδομάδες ανάγνωσης 2009 - 2010, κάντε κλικ
εδώ...

Το πρόβλημα της εβδομάδας...

Και τα 28 προβλήματα που αναρτήθηκαν στο blog, μαζί με τις λύσεις τους,
εδώ...

Μαθαίνω καλύτερα με...

Ιστοσελίδες για χρήση και βοήθεια στα μαθήματα...

Παίζω, αναζητώ, μαθαίνω...

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο...

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο...
"...Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά, απ' τη χαρά που δίνεις."

Για βιβλιοφάγους (καλή όρεξη)...

Για λίγο μεγαλύτερους από εμάς (Στ' τάξη)...

Περιοδικά στο διαδίκτυο

Ο καιρός τώρα στην περιοχή μας...

Μας έχουν δει έως τώρα...

free hit counters

Η παρέα μας είναι από...

free counters

Αυτή τη στιγμή, είμαστε παρέα όλοι κι όλοι...

(...μα πού πήγαν όλοι οι άλλοι;)

Πληροφορίες γι΄αυτό το blog...

Ιστολόγιο για μαθητές
Δ' τάξης Δημοτικού Σχολείου

Διαχειριστής:
Παύλος Κ.
Δάσκαλος

Για λόγους ασφάλειας των μικρών μαθητών, έχουν απενεργοποιηθεί από το ιστολόγιό μας οι δυνατότητες σχολίων και άμεσης επικοινωνίας.

Θέλουμε όμως τις προτάσεις σας, την κριτική σας και τις σκέψεις σας για όλη ετούτη την προσπάθεια.

Θα χαρούμε πολύ, αν μας στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διαχειριστή:

pavlis005@gmail.com

Το ιστολόγιο λειτουργεί καλύτερα με...

Το ιστολόγιο λειτουργεί καλύτερα με...
(κλικ για λήψη και εγκατάσταση)

(κλικ για λήψη και εγκατάσταση)