Το περίλαμπρο ανάκτορο του Φιλίππου Β' στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) ήταν το Μέγαρο, από όπου ο πανίσχυρος, τότε, βασιλιάς των Μακεδόνων διοικούσε το βασίλειό του. Σύμφωνα με νέα δεδομένα, καταστράφηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., όταν συνέβη μια τρομακτική κατολίσθηση. Η πλαγιά των Πιερίων μετακινήθηκε και τεράστιοι όγκοι χώματος αποσπάστηκαν, έσπρωξαν και, εν τέλει, κατάχωσαν τα ερείπια του μνημείου. Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εσπευσμένα, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν. Δεν επέστρεψαν ποτέ
Το ανάκτορο του Φιλίππου Β', συνολικού εμβαδού 12.500 τ.μ., τρεις φορές σαν τον Παρθενώνα, με ψηφιδωτά δάπεδα εμβαδού 1.500 τ.μ., δεν φιλοξενούσε καμία προσωπική και οικογενειακή δραστηριότητα του βασιλιά των Μακεδόνων. Οι στοές της πρόσοψης, προσέφεραν χώρο ανάπαυσης και προετοιμασίας σε δεκάδες επισκέπτες. Η αυλή χωρούσε καθισμένους τουλάχιστον 3.500 ανθρώπους. Υπήρχαν συγκροτήματα για τα ιερά συμπόσια, μεγαλοπρεπείς ανδρώνες για τον "βασιλικό πότο", αρχεία, σκευοφυλάκια και -βεβαίως- η τεράστια αίθουσα του θρόνου».
Ο ίδιος ο Φίλιππος Β', όμως, μπορεί να περνούσε κάποιες ώρες της ημέρας στο ανάκτορο ή και να κοιμόταν εκεί μερικές φορές, αλλά ως κατοικία του χρησιμοποιούσε το ανάκτορο του Αρχέλαου, στις Αιγές, το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη.
πηγή:
Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"